Islamic Widget

As-Syahadah

Sunday, December 6, 2009

Politik dan Mahasiswa.Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Alhamdulillah, bersyukur kita kehadrat ilahi kerana masih lagi memberi nikmat kepada kita sebagai hambaNYA, terutama sekali nikmat hidup, islam dan iman. DIA masih lagi memberi peluang kepada kita untuk sama-sama membetulkan kesilapan yang pernah dilakukan. Tetapi adakah kita sedar dengan kesalahan yang kita lakukan? Fikir-fikirkanlah kerana makin lama kita hidup di dunia makin kita hampir kepada hari penentuan yang mana segala yang kita lakukan akan dikira samada baik atau sebaliknya. Posting kali ini lebih kepada politik, yang mana jika kita tengok di Malaysia sendiri makin kucar kacir. Jadi sama-sama kita fikirkan menggunakan akal yang waras yang telah dikurniakan olehNYA kepada kita manusia.

Sebelum meneruskan menulis posting kali ini, saya mengucapkan terima kasih kepada semua sahabat yang menerima mesej yang mengandungi soalan berbaur politik kerana memberi kerjasama yang x berbelah bagi kepada saya, oleh kerana merekalah, dapat saya kaitkan isu politik di Malaysia dengan mahasiswa walaupun bukan secara menyeluruh tetapi sekadar mencari kebarangkalian dikalangan mahasiswa tentang politik yang diperhangatkan oleh media baru-baru ni. Hasil survey dari kalangan mahasiswa, ramai di kalangan mahasiswa yang tidak ambil peduli tentang apa yang berlaku, ada yang memberi pendapat yang baik, ada yang tidak membalas langsung, dan ada yang tidak faham soalan, mungkin kesilapan saya sendiri jadi kepada sahabat yang tidak faham soalan, saya mintak maaf. Soalan yang saya kemukakan dikalangan sahabat berbunyi apakah pendapat anda tentang doa tuan guru terhadap PM kita? Adakah wajar tuan guru letak jawatan kerana doa? Sama-samalah menjawabnya dengan berbekalkan ilmu yang ada.

Doa yang tuan guru doakan untuk najib ialah "Ya Allah ya Tuhanku, tolong buka hati Perdana Menteri Malaysia (Datuk Seri Najib Tun Razak) supaya Perdana Menteri Malaysia perbetulkan fikirannya (lalu) beri (royalti minyak) petrol (milik) Kelantan), Minta perbetulkan pandangan Najib kalau dia berniat baik (dan) kalau berniat jahat (maka) musnahkannya. Kalau kamu (Najib) jahat, takkan nak suruh saya doa ya Allah, kau tolonglah orang yang jahat." Apa yang anda dapat faham dari doa tersebut? Dari kefahaman saya sebagai seorang yang diberi akal untuk berfikir, Tuan Guru hanya meminta apa yang sepatutnya, apa yang menjadi hak rakyat, adakah Tuan Guru meminta untuk kepentingan beliau? Tentulah tidak, semuanya untuk rakyat Kelantan dan Kelantan masih lagi satu daripada negeri yang terdapat di Malaysia. Jika PM kita berniat baik apa yang nak ditakutkan melainkan jika beliau berniat sebaliknya. Dan jika hak royalti Kelantan tidak di beri barulah dimusnahkan niatnya itu.

Saya terlepas peluang untuk menyertai Perhimpunan Raksaksa yang diadakan di Medan Ilmu bagi menyokong kepimpinan Tuan Guru disebabkan masalah pengangkutan. Tetapi para pembaca boleh dapatkan di youtube, untuk penjelasan terperinci tentang doa tersebut, sebelum kita menyalahkan orang lain, cari bukti yang cukup kukuh untuk mengatakan bahawa benda yang di buat salah dan jika boleh minta penjelasan yang jelas dari pelaku itu sendiri. Saya cukup tertarik dengan hasil bacaan saya dari blog seorang ustaz yang lengkap dengan dalil yang sahih tentang isu doa Tuan Guru dan cukup untuk buat kita berfikir bahawa kiamat sudah semakin hampir.

Inilah hasil yang saya dapat dari blog ustaz tersebut: (Usaha berterusan memburukkan imej Islam ini dilakukan terus-terusan sehingga berjangkit ke dalam Negara-negara umat Islam sendiri dan mungkin inilah yang dimahukan oleh musuh Islam. Hari ini mereka yang mengepalai negara-negara Islam tanpa disedari telah menuruti jejak Yahudi dan Amerika Syarikat apabila menghalakan serangan kepada tokoh-tokoh ulama dan para pendakwah serta gerakan Islam yang dituduh membawa ajaran salah dan menggugat keamanan negara. Tokoh-tokoh Islam cuba digambarkan sebagai keterlaluan dan tidak berakhlak sedangkan dalam masa yang sama para menteri dan pemimpin yang jelas terlibat dengan rasuah, mengumpul kekayaan negara malah ada yang terlibat dengan konspirasi pembunuhan digambarkan sebagai pemimpin bertaraf dunia dan sangat prihatin kepada rakyat. Gerakan Islam dan Parti Islam dimomokkan sebagai hilang pengaruh, tiada prinsip dan membawa rakyat ke belakang manakala kumpulan berideologikan fahaman kebangsaan, liberal dan sekular adalah sangat baik dan berjuang demi rakyat.

Agaknya inilah juga yang sedang berlaku di dalam negara kita, saban waktu dan hari media massa memainkan isu memburuk-burukkan YAB Menteri Besar Kelantan. Pada mulanya berminat juga mengikuti pelbagai isu yang dibongkarkan, tetapi akhirnya ia menjadi muak kerana ia sudah menjadi agak keterlaluan. Umpama makan nasi, jika terlalu banyak dan lauk yang sama pula setiap hari akhirnya akan jadi meloya dan muntah! Jika tidak suka dengan beliaupun cukuplah sekadar dengan memintanya berundur , bukannya membelasahnya tanpa adab dan etika. Jika ada orang yang mendakwa Nik Aziz bukan ulama, bukan tokoh agama dan tidak baik lakunya, maka orang yang mendakwa itu seharusnya dilihat lebih baik dan sewajibnya mengamalkan agama dalam diri sendiri, isteri, keluarga dan kumpulannya. Tetapi jika cuba mendakwa MB Kelantan mengamalkan kronisme, mengumpul kekayaan dan tidak Islamik sedangkan orang yang berkata demikian 2 x 5 atau mungkin lebih hodoh lakunya ia hanya seperti kata pepatah “Mengata dulang paku serpih mengata orang awak yang lebih”.

Sabda Rasulullah SAW:

Ertinya:Daripada Aisyah r.a. berkata, aku mendengar Rasulullah saw. bersabda, "Tidak akan berlaku hari qiamat sehingga anak seseorang menjadi punca kemarahan (bagi ibu bapanya) dan hujan akan menjadi panas (hujan akan berkurang dan cuaca akan menjadi panas) dan akan bertambah ramai orang yang tercela dan akan berkurangan orang yang baik dan anak-anak menjadi berani melawan orang-orang tua dan orang yang jahat berani melawan orang-orang baik". H.R. Thabrani

Dalam negara kita nampaknya pemimpin yang hidup mewah, mempunyai rumah bernilai jutaan ringgit, isteri mendedah aurat dan berpakaian mahal serta bertabarujj, kurang ke Masjid tetapi banyak menghadiri majlis-majlis berprestij di hotel-hotel lima bintang, memiliki deretan kenderaan mewah dan hidup bersenang lenang dianggap lebih mulia dari seorang pemimpin yang sederhana, rumah sederhana, tiada deretan kenderaan mewah, banyak masanya di Masjid bersama orang kampung, mengajar agama dan kuat ibadatnya. Malang seribu kali malang jika inilah budaya yang sedang ditanamkan oleh media massa kepada rakyat Malaysia hari ini, kerana jika ia benar-benar diterima sebagai satu pegangan maka akan rosak binasalah negara kita pada masa akan datang! Agaknya kita kena banyak membaca sejarah pemimpin agung Islam zaman silam seperti Saidina Umar r.a atau Khalifah Umar bin Abdul Aziz, kemudian barulah kita membuat penilaian kepada situasi yang berlaku sekarang supaya kita tidak menjadi pak turut kepada Yahudi dan AS yang suka hati melihat tingkah laku kita yang pastinya amat menguntungkan kempen mereka! Juga kita bimbang tersilap membenci dan berlaku zalim kepada seorang manusia sedangkan ia disayangi oleh para Malaikat di langit....

Sabda Rasulullah SAW:

Dari Sahl bin Saad as-Saaidi r.a. berkata: Rasulullah s.a.w bersabda; 'Ya Allah! Jangan kau temukan aku dan mudah-mudahan kamu (sahabat) tidak bertemu dengan suatu masa di mana para ulama sudah tidak diikut lagi, dan orang yang penyantun sudah tidak disegani lagi. Hati mereka seperti hati orang Ajam (pada fasiqnya), lidah mereka seperti lidah orang Arab (pada fasihnya)." .H.R Ahmad

Catatan Zuridan Mohd Daud )

Sama-sama kita ambil iktibar, dan manfaat dari posting kali ini, apa yang baik datang daripada ALLAH apa yang buruk dan yang hina itu datang dari diri penulis itu sendiri.

Wassalam.

No comments: